De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) reageert geschokt op de aanslagen in Parijs. “De islam leert ons dat wie een mens doodt, als het ware de hele mensheid heeft gedood. Onze intens medeleven en gebeden zijn bij alle slachtoffers en hun nabestaanden.” De Eindhovense moskee Al Fourqaan veroordeelt de aanslagen in Parijs van vrijdagavond scherp.

Ook de El-Feth moskee in Tilburg laat weten ‘verbijsterd te zijn’ en schrijft op Facebook: “Laat je zien en maak een gebaar tegen allen die terrorisme plegen en haat zaaien!”

‘Harde straffen’
Directeur Nasr El Damanhoury van Al Fourqaan noemt de gecoördineerde aanvallen in de Franse hoofdstad ‘gruwelijk en laf’. “De mannen die hier verantwoordelijk voor zijn, moeten zo hard mogelijk worden bestraft”, vertelt El Damanhoury, die ernstig geschrokken is van het bloedbad.

Voorzitter Yahia Bouyafa van de Raad van Moskeeën: “Wij zullen samen met alle Europeanen die democratie en rechtsstaat een warm hart toedragen, blijven strijden tegen geweld en haat, ongeacht wie de afzender is. Opdat we met zijn allen samen een vuist kunnen maken tegen terreur en extremisten.” De raad roept de moskeeën op om hun deuren te open voor de buurtbewoners om met elkaar in gesprek te gaan en met elkaar te rouwen.

‘Barbaars en laf’
Nederlandse moslims, verenigd in het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), spreken in een verklaring van ‘barbaarse, laffe, onmenselijke terreuraanslagen tegen de Franse samenleving en in feite de gehele mensheid. De Nederlandse moslimgemeenschap is intens verdrietig en voelt zich dan ook verbonden met alle slachtoffers en het Franse volk.”

“Laten we allemaal waakzaam en alert zijn dat deze zieke misdadigers ons niet uit elkaar drijven met hun laffe misdaden”, zo waarschuwt het CMO.